Image

Для кого існує рецензування?


Всі дослідники будуть стикатися з рецензуванням під час своєї роботи; або в якості авторів, коли вони представляють свою роботу в журнал для публікації, або в якості рецензента, коли редакція їх просить надати коментарі до статті. Хоча це є важливим аспектом наукового процесу, рецензування рідко викладається в університетах і може бути складним завданням для новачків. У порівнянні з проведенням досліджень, викладанням і написанням власних рукописів, рецензування чужої роботи може здатися відносно легким. Насправді, ефективне рецензування – це особливий навик, який вимагає часу та зусиль для розвитку.

Одне з провідних світових видавництв Springer спеціально розробило ряд рекомендацій для рецензентів. Наводимо одне з них.

При правильному виконанні рецензування воно допомагає підвищити чіткість, надійність і відтворюваність досліджень. Тому при рецензуванні корисно думати з точки зору трьох різних груп людей:

Автори. Спробуйте переглянути рукопис так, як Ви хотіли б, щоб інші люди розглядали Вашу роботу. Коли Ви вказуєте на проблеми в рукописі, зробіть це таким чином, щоб допомогти авторам поліпшити рукопис. Припустимо, що автори роблять все можливе, щоб створити відмінний рукопис, але їм потрібна об'єктивна думка з боку, щоб допомогти виявити проблеми в своїх методах, аналізі та наданні досліджень. Навіть якщо Ви порекомендуєте редактору відхилити рукопис, запропоновані Вами зміни можуть допомогти авторам підготувати рукопис для відправки в інший журнал. В кінцевому рахунку, рецензування має бути позитивним процесом.

Редакція журналу. Прокоментуйте важливість і новизну дослідження. Редактори скористаються Вашими коментарями, щоб оцінити, чи є підходить рукопис для журналу. При відборі статей для публікації редакторам потрібна експертна допомога, щоб визначити, наскільки обґрунтовані дослідження та аналіз рукопису та чи вносить вона важливий внесок в цю область. Тому Ваші коментарі та думки за статтею набагато важливіші простих рекомендацій; редактори повинні знати, чому, на Вашу думку, статтю слід опублікувати або відхилити, так як Ваше міркування допоможе їм прийняти це рішення.

Читачі. Визначте області, які потребують уточнення, щоб переконатися, що інші читачі можуть легко зрозуміти рукопис. Як рецензент, Ви також можете заощадити час читачів і передбачити їх розчарування, допомагаючи тримати незначні або заповнені помилками дослідження подалі від опублікованої літератури.

Написання ретельної, вдумливої рецензії зазвичай займає кілька годин або більше. Але витративши час на те, щоб бути хорошим рецензентом, Ви надасте послугу науковому співтовариству.

Джерело: https://www.springernature.com/gp/authors/campaigns/how-to-peer-review


При рецензуванні також варто заздалегідь ознайомитися з етикою публікації журналу, для якого Ви рецензуєте. Наприклад, етика публікацій в діяльності рецензентів журналів нашого видавництва PC TECHNOLOGY CENTER виглядає наступним чином:

Eastern-European Journal of Enterprise Technologies

Technology audit and production reserves

ScienceRise: Medical Science

ScienceRise: Pedagogical Education

ScienceRise: Pharmaceutical Science

ScienceRise: Biological Science

ScienceRise: Juridical Science

s2.png

вул. Шатилова дача, 4, оф. 702 (8 пов.),
м. Харків, Україна, 61165

+38 (057) 750-89-90
+38 (050) 303-38-01

© TECHNOLOGY CENTER PC, 2002-2024
Image
Image
Image
Image