Image

Як оптимізувати процес огляду літератури?

 

Це питання розкриває у своїй світлині на THE Campus ад'юнкт-професор Університету Квінсленда Джек Ван. Він вважає, що ASE (Academic Search Engines – академічні пошукові системи) об’єднують зручність і потужність веб-пошукових систем із суворістю наукових джерел, що рецензуються. На відміну від традиційних академічних баз даних, часто захищених платним доступом, більшість ASE доступні безкоштовно і часто містять посилання на повнотекстові дослідницькі статті. Пошук ASE відсортовує публікації за темою та значимістю в полі, при цьому найчастіше цитовані публікації за замовчуванням відображаються вище у списку. Дослідники можуть стратегічно використовувати ASE для складання великої бібліографії та оптимізації процесу огляду літератури.

Яка академічна пошукова система найкраще підходить для Ваших потреб?

ASE з широкою міждисциплінарною спрямованістю, природно, матимуть найбільшу базу даних джерел, і Google Scholar традиційно є лідером у цьому напрямі. Інші ASE грають у доганялки, але Bielefeld Academic Search Engine (BASE), Semantic Scholar та Refseek збільшили кількість документів, що зберігаються в їх базах даних. Щоб генерувати метадані для мільйонів джерел, Google Scholar використовує поширений алгоритм веб-сканування Google, а Semantic Scholar використовує методи, засновані на штучному інтелекті. Запатентований характер цих інструментів може обмежувати прозорість і контроль користувача, а характер цих інструментів, що повторюється, може поставити під загрозу відтворюваність результатів пошуку. Насправді, навіть послідовні запити з однаковими пошуковими запитами в Google Scholar можуть давати суперечливі результати. На відміну від цього, BASE використовує міжнародний стандартизований протокол для збору метаданих і найкраще підходить для метааналізу або систематичного огляду літератури.

Найкращим підходом, як і раніше, може бути об'єднання ASE з більш традиційною академічною базою даних (наприклад, Web of Science або Scopus) разом з базами даних, спеціально адаптованими для Вашої дисципліни (ERIC, SSRN, Pubmed тощо).

Найкращі поради з пошуку

Незалежно від того, який ASE Ви виберете, Вам, як досліднику, необхідно використовувати послідовний підхід при плануванні пошуку:

  • Коротко викладіть свою тему чи дослідницькі питання в одному чи двох реченнях.
  • Підкресліть ключові слова у своїй темі та вкажіть їх синоніми як альтернативні умови пошуку.
  • Виконайте пошук, використовуючи різні комбінації ключових слів, і оцініть, надто багато або замало релевантних результатів.
  • Відсортуйте результати за часом публікації та кількістю цитувань та збережіть усі відповідні статті у персоналізованому списку для читання.
  • Використовуйте функцію «цитується» («cited by») або «пов'язані статті» («related articles») ASE, щоб розширити область Ваших ключових посилань.

Поширеною помилкою пошуку є відсутність включення логічних операторів до Вашої стратегії пошуку. Google Scholar, наприклад, використовує такі логічні оператори:

  • AND (ТА) обмежує результати, показуючи лише ті статті, які релевантні всім умовам пошуку (наприклад, навчання ТА вчителі);
  • OR (АБО) розширює Ваші результати, показуючи статті, що відповідають будь-якій умові пошуку (наприклад, навчання АБО вчителі);
  • Знак мінус (-) обмежує результати, за винятком ключових слів (отже, навчання -вчителі);
  • -site виключає результати конкретного сайту (вчителі -site:wikipedia.org);
  • ~ розширює Ваші результати, включаючи синоніми для ключового термінологічного пошуку (~вчителі);
  • “” обмежує Ваші результати, показуючи лише статті з точним формулюванням (професійне навчання для вчителів).

Джерело: https://www.timeshighereducation.com/campus/streamline-your-research-using-academic-search-engines

Нагадуємо, що для пошуку літератури Ви також можете скористатися корисними відео від нашого партнера CLUBSCIENCE:

– Пошук статей за тематикою на lens.org

– Пошук статей за своєю тематикою на link.springer.com

– Пошук статей за тематикою на semanticscholar.org

– Search.crossref.org. DOI: пошук статті та оформлення посилання

s2.png

вул. Шатилова дача, 4, оф. 702 (8 пов.),
м. Харків, Україна, 61165

+38 (057) 750-89-90
+38 (050) 303-38-01

© TECHNOLOGY CENTER PC, 2002-2024
Image
Image
Image
Image