Image

Як зробити ефективну презентацію дослідження


Програми для презентацій просунулися настільки, що Вам більше не потрібно бути досвідченим дизайнером, щоб створити переконливі інформаційні матеріали, які точно передають Ваші висновки з наукових досліджень. З правильними матеріалами, відповідним програмним забезпеченням для презентацій та невеликою кількістю часу Ви можете візуалізувати будь-які дані у формі приголомшливої презентації, яка «продає» Ваші дослідження краще, ніж це робили одні тільки цифри. Однак це не означає, що ви не повинні мати на увазі кілька речей. Як маркетинговий інструмент, так і засіб передачі інформації, презентації корисні, тому що вони пластичні: формат може бути практично будь-яким, який Вам потрібний у будь-який момент часу. Інша сторона цього, однак, полягає в тому, що існують певні пастки, в які дуже легко потрапити навіть фахівцям, які не допоможуть, а пошкодять усьому Вашому повідомленню. Якщо Ви хочете навчитися робити професійну наукову презентацію як автор або дослідник, Вам слід уникати деяких помилок за будь-яку ціну.

Помилки, яких слід уникати

Ваша мета номер один, як дослідника, – не просто дати уявлення про тему, а зробити це переконливим чином. Важливо обмінюватися ідеями так, щоб їх легко можна було зрозуміти людям, які не робили роботу, виконану Вами, і зробити це переконливим та захоплюючим способом. Багато в чому це схоже на розповідь, хоча й значною мірою орієнтована на дослідження. Кожна історія має початок, середину і кінець, і Вам потрібно переконатися, що зміст презентації має правильний потік викладу.

Багато в чому Ваша презентація буде працювати так само, як і історія. З цією метою завжди пам'ятайте, що інформація має бути представлена не тільки правильним способом, а й у правильному порядку, щоб доповнити намір та максимізувати свій вплив. Якщо у Вас у презентації є три підтеми, які пов'язані, але це ще різні ідеї, не змішуйте та не зіставляйте їх зміст. Не переходьте від однієї теми до іншої та назад – Ви тільки відволікаєтеся і, зрештою, втратите увагу читача.

Якщо Ви починаєте готувати презентацію та розумієте, що насправді Ви торкаєтеся двох різних тем, не бійтеся розбити одну презентацію на дві. Ви зможете приділити більше уваги просуванню кожної ідеї та підете з двома чудовими презентаціями досліджень замість однієї «доброї».

Довжина Вашої презентації

Ще один елемент Вашої презентації, на який Вам потрібно звернути пильну увагу, це довжина. Це ще одне зі старих правил оповіді: «Що б Ви не робили, не зловживайте нашою гостинністю». Незважаючи на те, що презентації, природно, мають довшу форму, ніж щось подібне до інфографіки, важливо розуміти, коли Ви вимагаєте від свого читача/глядача занадто багато. Презентація – це не просто візуалізована форма чогось на кшталт білого паперу. Це унікальне середовище саме собою.

Коли Ви починаєте готувати свою презентацію вперше, не соромтеся включати стільки слайдів або стільки інформації, скільки хочете. Крім того, не забувайте, що існують три версії Вашої презентації: початковий план, «перша чернетка» презентації та фінальна відредагована версія, яку Ви випускаєте. Намагайтеся включити тільки ту інформацію, яка необхідна для:

а) розуміння Вашої теми дослідження;

б) контекстуалізації Ваших результатів або для того, щоб чітко висловити Вашу точку зору.

Вивчіть презентацію від початку до кінця та постарайтеся по-новому подивитись на неї так само, як Ваша аудиторія.

Чи є відчуття, що кінець Вашої презентації стає трохи млявим? Ви відчуваєте, що це має бути закінчено, але є ще десять слайдів? Будьте точні в процесі редагування, і в результаті Ви переконаєтеся, що Ви будете вдячні, коли кінцевий результат буде набагато сильнішим, ніж у тому випадку, якщо презентація залишатиметься роздутою.

Сила презентацій

У багатьох відношеннях презентації забезпечують унікальний досвід – єдність тексту, зображення, відео та багато іншого. Пам'ятайте, що люди навчаються візульно; візуальні ефекти обробляються у 60000 разів швидше, ніж текст, і людям набагато легше зрозуміти складну інформацію, коли вона поєднується з відповідними зображеннями, а не просто з текстом. Як автор або дослідник, Ваша робота полягає в тому, щоб брати складні ідеї та представляти їх таким чином, щоб вони були привабливі для широкої аудиторії. А презентації – один із найважливіших способів це зробити.

Про автора

Payman Taei є засновником Visme, простого у використанні онлайн-інструменту для створення привабливих презентацій, інфографіки та інших форм візуального контенту. Він також є засновником HindSite Interactive, удостоєного нагород цифрового агентства в Меріленді, що спеціалізується на дизайні веб-сайтів, роботі з користувачами та розробці веб-додатків.

Джерело: https://app.enago.com/homepage/i/8203/how-to-make-an-effective-research-presentation

Нагадуємо, що наше видавництво PC TECHNOLOGY CENTER підготувало серію відео «Як зробити рисунок у гарній якості». Оскільке, як кажуть, «краще один раз побачити, ніж сто разів почути», тому якість рисунків, що використовуються для відображення Ваших дослідницьких результатів, дуже важлива.

s2.png

вул. Шатилова дача, 4, оф. 702 (8 пов.),
м. Харків, Україна, 61165

+38 (057) 750-89-90
+38 (050) 303-38-01

© TECHNOLOGY CENTER PC, 2002-2024
Image
Image
Image
Image